RANDEVU İÇİN : 0532 628 18 27
El ve parmak kopmaları başta iş kazaları olmak üzere ev kazaları, trafik kazaları gibi pek çok nedenle ortaya çıkmaktadır.
Kopan bir parçanın mikrocerrahi teknik ile yerine dikilmesi sonrasında yapılan bu işlemin başarılı olma oranı uygulanan cerrahi teknik, cerrahın bu konudaki yeterlilik ve tecrübesi ve işlemin yapıldığı hastanenin teknik imkanları yanında yaralanma anında hastaya ve kopan parçaya olay yerinde yapılan ilk müdahalenin uygunluğu ile de yakından ilişkilidir. Yaralanan kişiye ya da kopan parçaya yapılacak yanlış bir ilk müdahale kopan parçanın tekrar yerine dikilme ihtimalini bile ortadan kaldırabilir.
Yaralanan kişiye yapılacak ilk müdahale:
1. Yaranın üzerine tentürdiyot gibi iyotlu bileşikler, oksijenli su veya alkol gibi mikrop giderici bir sıvı kesinlikle dökmeyin. Yara çok kirli ise veya herhangi bir kimyasal madde vb. bulaşmış ise sadece temiz bir su ile yıkayın.
2. Yaralanan kısmı temiz ve nemli bir bez ile sarın ve kalp hizasına getirecek şekilde ekstremiteyi yükseğe kaldırın.
3. Aktif bir kanama varsa kesinlikle kolun üst kısmından lastik, ip, kemer vb gibi cisimlerle bağlayıp kanamayı durdurmaya çalışmayın. Yara yüzeyini temiz bir bez koyup baskılı bir sargı uygulamak ve ekstremiteyi kalp hizasına kaldırmak kanamayı genellikle durduracaktır. Ancak kanama tüm bu tedbirlere rağmen durmuyorsa kola bir tansiyon aleti bağlayıp 5 dk ara ile 10-15 dk şişirilmiş bir şekilde tutup hastayı en yakın sağlık kuruluşuna götürün.
Ameliyatın genel anestezi altında yapılabileceği ihtimali nedeni ile hastaya kesinlikle bir şey yedirip içirmeyin.
Op. Dr. Hüsrev PURİSA El Cerrahi Uzm.